Over The Climate Miles

Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties.

Van 1 tot 29 november loopt Urgenda directeur Marjan Minnesma 580 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt. Elke dag loopt er een speciale gast met haar mee en laten we een nieuwe Milestone achter met een boodschap. Iedereen kan meelopen met The Climate Miles, voor een dag, een aantal dagen of de hele maand. Iedere dag bezoeken we inspirerende initiatieven, ontmoeten we interessante mensen en lopen we zo’n 20 kilometer. De route loopt langs verschillende treinstations, zodat aanhaken gemakkelijk is.

Met The Climate Miles laten we samen zien dat het nu tijd is om in actie te komen!

“Op onze route laten wij zien hoe we nu naar een duurzame samenleving kunnen omschakelen. Vele individuen en organisaties wachten niet op anderen zoals politici, maar nemen zelf het initiatief voor een wereld zonder fossiele energie. Je ziet deze beweging in verschillende landen groeien en met de Milestones maken we dit zichtbaar in Nederland, België en Frankrijk”, aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.

We zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt.
We zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen.

Meelopen?

Wil je één of meerdere dagen meelopen? Meld je hier aan!

Aanmelden

Noodzaak

Voor veel mensen staat klimaatverandering misschien ver van hun bed. Toch zijn de gevolgen ervan nu al voelbaar en zullen die nog veel ingrijpender worden wanneer we niet snel actie ondernemen. Op de huidige voet doorgaan levert een onleefbare wereld op en zeer hoge kosten voor de samenleving. Er is nog heel veel dat we kunnen doen om de ergste gevolgen te voorkomen, tegen veel lagere en nu nog betaalbare kosten.
De wetenschap is heel helder: we moeten voorkomen dat de aarde met meer dan twee graden opwarmt. Zo niet; dan komen er meer periodes van droogte, gaan meer oogsten mislukken, vinden er heftigere stormen plaats met flinke regenval, stijgt de zeespiegel en komt er steeds meer onrust in de wereld. De wereld koerst nu af op opwarming met vier tot zelfs zes graden Celcius, wat een onleefbare wereld gaat betekenen.

Meer weten? Lees hier onze antwoorden op vele vragen over klimaatverandering.

Klimaattop in Parijs

Het is nog niet te laat, maar actie is nu nodig! In Parijs vindt in december de Klimaattop plaats van de Verenigde Naties. Regeringsleiders van 195 landen bespreken welke actie zij gaan ondernemen om de aarde onder de twee graden opwarming te houden. Hoe langer ze wachten, hoe moeilijker, complexer en duurder de oplossingen worden.

Klimaatzaak
Ook de Nederlandse regering is in Parijs aanwezig en heeft zijn internationale verplichtingen. De rechter heeft onlangs in de Klimaatzaak van Urgenda geëist dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie moet realiseren ten opzichte van 1990. Het huidige doel van 16% is al helemaal niet genoeg.

In Parijs spreekt men over 2030 en 40%. Een versnelling is noodzakelijk en mogelijk. Urgenda heeft in 2014 het rapport uitgebracht Nederland 100% op duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt. Waarin oplossingen beschreven staan en doorgerekend zijn. Als we de urgentie serieus nemen, zou dit ons pad moeten zijn: Nederland 100% op duurzame energie in 2030.

Over Urgenda en Marjan Minnesma

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Dat doen we aan de hand van ons Rapport 2030, met een actieplan en concrete projecten op het gebied van duurzame bouw, duurzame mobiliteit en duurzame energie. Urgenda is initiatiefnemer van onder andere de Dag van de Duurzaamheid, WijWillenZon, het LowCarDiet en de Regiotouren. Op 24 juni 2015 won Urgenda de Klimaatzaak tegen de staat. Lees verder.

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda en werd in 2012, 2013 en 2014 door dagblad Trouw uitgeroepen tot nummer één van de Duurzame 100. Door de jury werd zij verkozen tot de meest invloedrijke persoon op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Naar aanleiding van deze verkiezing sprak zij driemaal de Duurzame Troonrede uit op Duurzame Dinsdag. Bekijk hier de klimaatspeech van haar tijdens het Festival van de Vooruitgang van De Correspondent.

.

eric@studiopuik.nlInfo