Nieuws

Persbericht: 580 km te voet van Utrecht naar Parijs

door The Climate Miles op 22/10/2015

580 kilometer met studenten, professoren, bn-ers, politici, ondernemers, boeren en burgers

Urgenda directeur Marjan Minnesma loopt van 1 tot 29 november 580 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop zal plaatsvinden. Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor de volgende generaties. Elke dag wandelt er een speciale gast met haar mee en wordt er een Milestone achter gelaten met een bijzondere boodschap.

Voor The Climate Miles verzamelen we op zondag 1 november om 12.00 uur met een hapje en een drankje op de Neude in Utrecht, waarna om 13.00 uur een grote groep deelnemers, waaronder meteoroloog Margot Ribberink, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, GroenLinks kamerlid Liesbeth van Tongeren, MVO Nederland directeur Willem Lageweg, DJ Gregor Salto, de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk en gedeputeerde Mariëtte Pennarts, de eerste etappe zal lopen.

stippen-parijsDag 1 zal in Vianen eindigen en de volgende dag wordt van Vianen naar Gorinchem gelopen. De tweede dag zullen onder andere Katja Schuurman, Eneco CEO Jeroen de Haas, Jamai Loman en VVD Kamerlid Remco Dijkstra met Marjan Minnesma meelopen. Dag 3 zal via de Biesbosch naar Geertruidenberg leiden.Tijdens de vierde dag nemen DJ Gregor Salto, Warchild oprichter Willemijn Verloop, gedeputeerde Anne-Marie Spierings, Enexis CEO Peter Vermaat en Fastned oprichter Bart Lubbers deel aan de Climate Miles. Deze dag zal eindigen in Breda, waarvandaan de vijfde dag naar Essen wordt gelopen met de deelnemers, waaronder cabaretier Pieter Derks, dijkgraaf Carla Moonen en Vandebron oprichter Aart van Veller.

Haak aan
Iedereen kan meelopen, een dag, een aantal dagen of de hele maand. Dagelijks bezoeken we inspirerende initiatieven, ontmoeten we interessante mensen en leggen we zo’n 20 kilometer af. De route loopt langs verschillende treinstations, zodat aanhaken gemakkelijk is. Urgenda directeur Marjan Minnesma spreekt elke dag met een speciale gast zoals Pieter Derks, Femke Halsema en Willemijn Verloop over de urgentie en oplossingen voor klimaatverandering. Via verschillende (sociale) media wordt dagelijks verslag gedaan van de etappe.

Bekijk hier de promo video. Bekijk hier de video’s met Joos Ockels en DJ Gregor Salto over de redenen waarom zij meelopen.

“Op onze route laten wij zien hoe we nu naar een duurzame samenleving kunnen omschakelen. Vele individuen en organisaties wachten niet op anderen, maar nemen zelf het initiatief voor een wereld zonder fossiele energie. Je ziet deze beweging in verschillende landen groeien en met de Climate Miles maken we dit zichtbaar in Nederland, België en Frankrijk”, aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma. “Klimaatverandering is het belangrijkste probleem van deze eeuw. We moeten nu samen aan de slag en de nieuwe circulaire economie realiseren die draait op groene grondstoffen en duurzame energie.”

ParijsNu actie ondernemen
De wetenschap is heel helder: we moeten voorkomen dat de aarde met meer dan twee graden opwarmt. Zo niet, dan komen er meer periodes van droogte, gaan meer oogsten mislukken, vinden er heftigere stormen plaats met flinke regenval, stijgt de zeespiegel en komt er steeds meer onrust in de wereld. De wereld koerst nu af op opwarming met vier tot zelfs zes graden Celcius, wat een onleefbare wereld gaat betekenen. Het is nog niet te laat, maar actie is nu nodig!

Klimaattop
In Parijs vindt in december de Klimaattop (COP21) van de Verenigde Naties plaats. Regeringsleiders van 195 landen bespreken welke actie zij gaan ondernemen om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden. Hoe langer zij wachten met maatregelen, hoe moeilijker, complexer en duurder de oplossingen worden.

Ook de Nederlandse regering is in Parijs aanwezig en heeft internationale verplichtingen. De rechter heeft onlangs in de Klimaatzaak van Urgenda de Nederlandse staat opgelegd minimaal 25% CO2-reductie te realiseren voor 2020, ten opzichte van 1990. Het huidige doel van 16% voldoet niet en 25% is eigenlijk nog te weinig; 40% in 2020 zou beter zijn en dat kunnen we samen realiseren!

Versnelling
Een versnelling is noodzakelijk en mogelijk. Urgenda heeft in 2014 het rapport Nederland 100% op duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt uitgebracht. Hierin worden oplossingen beschreven die doorgerekend zijn. Als we de urgentie nu serieus nemen, zal dit ons pad moeten worden: Nederland 100% op duurzame energie in 2030.

We zijn de eerste generatie die de gevolgen van Klimaatverandering ondervindt. We zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen. Met The Climate Miles laten we samen zien dat het nu tijd is om in actie te komen!

Meer informatie en de route kunt u vinden op www.theclimatemiles.nl en via #climatemiles.

Over Urgenda
Urgenda is de landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Dat doet Urgenda met concrete projecten zoals de Dag van de Duurzaamheid, het energieneutraal maken van huizen, het organiseren van Regiotouren en aan de hand van het rapport Nederland op 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt. In juni won Urgenda de Klimaatzaak en is de Staat verplicht meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de CO2- uitstoot te verminderen.  www.urgenda.nl

Media is van harte uitgenodigd voor het startevent op 1 november in Utrecht en om zelf een etappe mee te lopen met The Climate Miles.

The Climate MilesPersbericht: 580 km te voet van Utrecht naar Parijs